Skip to main content

Jak funguje tisk plakátů A2, A1, A0 na jediné LED tiskárně v Česku? Expres a levně

Tisk plakátů A2, A1, A0 na ofsetu je drahý, vyplatí se spíš pro větší náklad. Řešením je velkoformátová LED tiskárna. Jedna taková je u nás v provozu, jediná v republice. Zjistěte, jak funguje.

Jak rychle a levně vytisknout velké plakáty? Tisk na ink-jet plotteru je pomalý, ofsetový tisk pro malé náklady drahý. Řešením je velkoformátová LED tiskárna podobná „laserovkám“.

Jedna taková, jediná v republice, u nás zákazníkům slouží. Velké, odolné plakáty a výkresy formátů A2, A1, B1 i A0 tiskneme plnobarevně, expresně a levně. Zjistěte, jak rychlá velkoformátová technologie funguje a k čemu vám může být dobrá.

Tisk na ofsetu je zdlouhavý a finančně nákladný

Plakáty A3 vám vytiskne kde kdo. Jenže u větších formátů už to může být problém. Existují sice velkoformátové plottery, avšak tisk na nich bývá pomalejší a finančně nákladnější. Plakáty tištěné inkoustovou technologií mohou být i méně odolné, příliš se nehodí pro venkovní výlep, pokud je neopatříte například laminací.

Jelikož jsou našimi zákazníky i pořadatelé kulturních, marketingových akcí a reklamní agentury, před lety jsme přemýšleli, jak jim vyhovět a dodat kvalitní, rychlý, levný a odolný tisk velkého formátu – plakáty, plány, projekty.

Obří „laserovka“

Od značky Konica Minolta jsme si nechali nainstalovat speciální elektrofotografickou (LED) tiskárnu KIP s organickým fotoválcem (OPC) a uzavřeným tonerovým systémem používajícím suché tonery. V České republice je takový stroj v provozu jen u nás, díky čemuž máme výhodu před konkurencí a vy zase levnější a rychlejší velkoformátový tisk.

39 metrový plakát

Půltunová velkoformátovka KIP 940 tiskne až do formátu A0 (841 × 1189 mm) rychlostí 325 m2 za hodinu. Ale zvládne potisknout i 914milimetrovou roli papíru o délce 39 metrů. Díky olejové fixaci vysokou teplotou jsou výtisky voděodolné a UV světlostálé – ideální pro venkovní použití.

Změna tiskového média během chvilky. Sto dvacítka nejoblíbenější

Tiskárna tiskne na role papíru. Jednotlivé výtisky pak automaticky řeže na archy. Součástí jsou 3 zásobníky na různé druhy médií.

90 % tiskových výstupů tvoří klasické plakáty formátu A2, A1 a A0 na bílý papír s univerzální gramáží 120 g/m2. Hodí se pro venkovní výlep na plakátovací plochy i k připevnění připínáčky nebo lepicí páskou.

Ovladací panel KIP 940.

Vaše akce na fluo papírech zazáří

Oblíbené jsou také svítivé fluorescentní neboli fluo papíry v pěti barevných odstínech – svítivě zelený, svítivě žluto-zelený, světle a tmavě svítivě oranžový a svítivě růžový.

Svítivé fluo papíry v roli.

Blueback zabrání průsvitu podkladu

Když vytváříte plakáty s jednodušší grafikou na bílém podkladu, které vylepujete na výlepové plochy, může se stát, že skrze bílý papír prosvítá starý plakát pod ním.

V takovém případě se hodí Blueback papír o gramáži 115 g/m2. Z rubové strany má modrou vrstvu, která průsvitu zabraňuje.

Plány a výkresy na devadesátku

Architekti a návrháři si objednávají tisk plánů a výkresů na bílý papír gramáže 90 g/m2. Je o něco slabší než klasický plakátový papír, aby se daly výkresy dobře skládat.

K dispozici máme ale i silná média, zákazníci je však zatím moc neobjednávají. Každý gram u tak velkých formátů je znát. Maximální použitelná gramáž papíru na tomto stroji je 160 g/m2. Silnější médium se v roli ani snad nevyrábí.

Tisk projektů, plánů pro návrháře a architekty.

Barevné nesvítivé papíry pro ČB tisk

Pro tisk černobílých plakátů jsou vhodné také barevné nesvítivé papíry – například modrý, zelený, žlutý. Na barevný tisk se však nepoužívají, protože barevnost papíru by ovlivnila barevnost tisku.

Tisk jen jednostranně, oboustranné plakáty spojíme

Na velkoformátové LED tiskárně nelze tisknou oboustranně, tiskárna po vytištění arch papíru z role odřízne a nemá ruční podavač.

Požadují-li zákazníci oboustranný tisk, je lepší spojit dva plakáty zády k sobě. Oboustranný plakát se používá třeba k umístění do výlohy, aby byl vidět z obou stran.

4barevné skládání barev jako u laserové tiskárny a pravidelná kalibrace

KIP má uvnitř bytelné konstrukce 4 optické válce, používá 4 barvy tonerů. Funguje v režimu CMYK, obdobně jako maloformátové laserové tiskárny. Obraz se postupně skládá přímo na papír a pak se „zapéká“ v olejové fixační jednotce. Díky tomu jsou plakáty odolné venkovním podmínkám.

Abychom mohli dodržet jednotnou kvalitu výstupu, tiskárna se pravidelně kalibruje.

Barevné kalibrační obrazce.

Tisk plakátů vhodný k prohlédnutí z půl metru

KIP 940 má menší rozlišení tisku než maloformátové tiskárny, nehodí se proto pro fototisk s vysokým rozlišením.

Rozlišení 600 dpi ale poskytuje ideální kvalitu tisku plakátů určených na výlep. Na metrový plakát se totiž nikdo z pěticentimetrové vzdálenosti nedívá. Běžná pohledová vzdálenost u plakátů je okolo půl metru.

Tonery vyměňujeme denně

Stejně jako další tiskárny našeho tiskového parku, i KIP 940 má svůj vlastní tiskový RIP Caldera, kde se zpracovávají tisková data. Na RIP zakázky k tisku po interní síti posílají grafici z DTP studia.

Velké tiskoviny pojmou hodně barvy. Tonery jsou sice velkokapacitní, ale i tak je měníme každý den, někdy i vícekrát denně.

Tonery vyměňujeme denně.

O tisk na tomto stroji je mezi zákazníky zájem, jelikož jim dopřává hned několik výhod najednou. Těmi jsou:

  • velkoformátový plnobarevný tisk plakátů A2, A1, A0, B1,

  • LED technologie s olejovou fixací – vhodné pro venkovní použití a výlep,

  • možnost tisku na svítivé fluo papíry, barevný, výkresový a Blueback papír,

  • příznivá cena tisku i při objednávce malého počtu plakátů, projektů, plánů,

  • expresní tisk a dodání.

To všechno vám ofset ani jiná technologie neumožní.

Pár tipů šéfgrafika, jak připravit plakáty

Na co myslet, když připravujete plakáty? Šéfgrafik radí pár tipů:

  • Na plakáty použijte dobře čitelné písmo, alespoň 20 bodů. Záleží však na typu fontu i pohledové vzdálenosti tiskoviny.

  • Grafické podklady se sice v omezené míře dají připravit i v kancelářském software typu Word, ale doporučujeme tiskoviny raději tvořit v profesionálních programech, které umožňují pracovat s barevnými profily a PDF výstup se z nich dá exportovat ve vyšším rozlišení.

  • U různých programů fungujících on-line zdarma může být problém v přesnosti barev, podání průhledností. Záleží, jaký výsledek očekáváte.

  • Při návrhu plakátů se raději zaměřte na jednoduchost sdělení než přehnanou kreativu.

Podívejte se na video, jak je LED tiskárna plakátů rychlá

 

Velkoformátový LED tisk suchými tonery se vám hodí

  • na výrobu plnobarevných plakátů A1, A2, plakáty A0 i B1,

  • k tisku výkresů, plánů, návrhů,

  • pro tisk map s větší pohledovou vzdáleností,

  • na bílý papír, Blue Back, barevné i fluo papíry.

Využijte unikátní velkoformátové LED technologie a získejte levné plnobarevné plakáty odolné počasí i slunečnímu svitu.

Zjistěte cenu tisku plakátů >

Čtěte také: