Skip to main content

Laminace vizitek, prospektů, jídelníčků – K čemu je a jakou vybrat?

K čemu se hodí laminace vizitek, jídelníčků, prospektů? Které typy fólií jsou na laminování nejlepší? Zjistěte, jaký typ laminovací fólie vybrat a jak postupovat při návrhu tiskovin.

Vizitka neboli navštívenka, prospekty i další typy tiskovin prezentují vaši firmu, služby, produkci. Čím lépe vypadají, tím lepší dojem můžete při jejich předávání udělat a více zapůsobit. Když se povede navrhnout pěkný design, může být i malá navštívenka uměleckým dílkem. Jak zajistit, aby vizitky, letáky, jídelníčky déle vydržely? Nechte je po tisku opatřit laminací. Zjistěte, jak laminace funguje a k čemu je dobrá.

Laminace = nalisování tenké vrstvy fólie

Laminace se řadí mezi potiskové úpravy vizitek, letáků, jídelníčků, brožur i větších formátů plakátů. Na jednu nebo obě strany tiskoviny se za pomoci tlaku a většinou i vysoké teploty nanese vrstva tenké nebo silnější laminovací fólie. Ta má z jedné strany lepivou vrstvu, která se vysokým tlakem a teplotou zhruba do 140 °C aktivuje. Tím dojde k zalaminování tiskoviny. Slangově se laminaci občas říká „lamino“, stejně jako hojně využívané technologii v nábytkářství. Postup aplikace je totiž podobný.

Laminace je možná i za studena. Na to existují speciální typy laminovacích fólií. Laminovací fólii na papír aplikuje stroj – laminátor. Pracuje buď s archy nebo rolemi fólií. Ve větších provozech se zpravidla používají laminovací fólie v rolích.

Po zalaminování a krátkém vychladnutí pak obsluha hotové zalaminované tiskoviny nařeže na finální rozměr, nabiguje nebo třeba složí do brožur, podle přání zákazníka.

Laminace vylepší vzhled – do lesku nebo matu

Jednou z hlavních výhod laminace je lepší vzhled zalaminovaných vizitek, letáků, brožur. Lamice může být lesklá, matná i sametová.

V současnosti je mezi zákazníky nejvíce oblíbená matná laminace, která zpravidla vypadá luxusněji než lesklá.

Laminace zvýší odolnost tiskovin

Další důležitou funkcí laminování papíru je zvýšení odolnosti tiskovin. To se hodí pro vizitky, které majitelé mnohdy nosí v kapse. Pokud jsou zalaminované, odolají pomačkání i troše vlhkosti.

Důležitá je laminace hlavně pro jídelní lístky. Denně je totiž používá mnoho hostů restaurace. Nabídka jídel musí něco vydržet. Další tipy na využití laminace se dozvíte na konci článku.

Laminátor.

Které typy laminace existují?

Typy laminovacích fólií a práce s nimi se dělí podle několika kritérií:

Laminace jednostranná nebo oboustranná

Tiskoviny se dají laminovat jednostranně i oboustranně. Záleží na konkrétním použití.

Laminace podle tloušťky laminovací fólie

Tloušťka laminovacích fólií se uvádí v mikrometrech (µm) neboli mikronech (mic). Slabší fólie od 25 mic se hodí pro jemně strukturované papíry, protože při laminaci lépe kopíruje jejich povrch. Tiskoviny laminované slabou fólií se také lépe skládají. Slabá laminovací fólie takřka nenavýší gramáž, tloušťku papíru.

Silná fólie tloušťky až do 250 mic může bývá vhodná pro vizitky a jídelní lístky, aby se hostům nekroutily v rukách při výběru oběda. Avšak laminace silnou oboustrannou 250mikronovou fólií se tloušťka tiskoviny zvýší o půl milimetru. A to je už dost znát. Myslete na to při výběru gramáže papíru na tisk.

Nejsilnější typ laminování se označuje také jako enkapsulace. Hodí se například pro výrobu zákaznických a slevových karet. Po zalaminování vypadají jako celoplastové, jsou více odolné.

Pozor na ostré rohy

Při použití silné laminovací fólie myslete na to, že rohy tiskoviny budou velice ostré. Je zapotřebí je otupit třeba osekem dokulata, aby se o ně zákazníci nepořezali.

Laminace lesklá, matná, sametová

Už jsme zmiňovali, že laminace může být lesklá nebo matná. Matná je podle aktuálních trendů oblíbenější. Hodí se mnohem více pro vizitky i jídelní lístky. Při použití lesklé laminace by hosté viděli spíš sami sebe než nabídku dobrot. Na leskle laminovaných tiskovinách mohou být také více vidět otisky prstů.

Na druhou stranu může matná laminace trochu utlumit zářivé barvy. Ale ty asi stejně při výrobě nabídky jídel používat nechcete.

Kromě toho existují i speciální typy laminovacích fólií, například sametová s hedvábným vzhledem, jenže i na ní jsou dost vidět otisky prstů. K mání jsou také další typy laminovacích fólií, třeba s metalickým vzhledem, holografické, se strukturou plátna, ale v běžné výrobě maloformátových tiskovin se moc nepoužívají.

Laminace podle použití

V digitálních tiskárnách používají takzvanou digitální laminovací fólii. Obsahuje více lepidla, aby k tiskovině lépe přilnula. Kromě ní existuje i ofsetová laminovací fólie pro použití na tiskoviny tištěné v ofsetové tiskárně.

Laminace klasická nebo „do kapsy“, která odolá i mírné vlhkosti

Odolnost zalaminované tiskoviny proti povětrnostním vlivům se ještě více zvýší, když si objednáte laminaci takzvaně „do kapsy“. V takovém případě je potřeba tiskovinu na finální rozměr oříznout ještě před laminováním. Kapsová laminace je vždy oboustranná. Okraje papíru, vizitky nebo prospektu laminovací fólie o pár milimetrů přesahuje. Díky tomu je tiskovina kompletně uzavřená, je „v kapse“.

Pokud je použitá kvalitní laminovací fólie a správný postup laminování, nehrozí pak rozlepení laminace ani při vystavení tiskoviny občasným nepříznivým vlivům počasí.

Pro trvalé umístění v exteriéru se ale nehodí. Na dlouhodobé venkovní použití je lepší využít tisk na poplastovaná média.

Takto zalaminovaný leták, vizitku, kartičku však nesmíte propíchnout třeba připínáčkem. Vzniklým otvorem by se dovnitř mohla dostat vlhkost a laminování do kapsy by pak ztratilo smysl.

Laminátor Foliant.

Má laminace i nevýhody?

Skoro se může zdát, že laminace přináší jen samé výhody. Ale má i pár svých nevýhod:

  • Vyšší cena výroby – každá vrstva navíc něco stojí.

  • Na laminovanou tiskovinu se nedá psát obyčejnou tužkou, ani propiskou. Pokud zezadu na laminované vizitky doplňujete nějaké informace, použijte lihový fix.

  • Tiskoviny laminované jednostranně se mohou kroutit, ale profesionální laminátory mívají narovnávací hrazdičku. Díky té se kroucení jednostranně laminovaných papírů eliminuje.

  • Laminace silnou fólií vytváří ostré rohy, je potřeba je otupit například zaoblením.

  • Tiskoviny s lesklou laminací se lesknou. Nehodí se pro tiskoviny, které budou zákazníci číst a používat venku.

  • U tiskovin laminovaných matně může dojít k utlumení výrazných barev, což se ale dá někdy považovat i za výhodu.

I přes uvedených pár nevýhod díky laminaci získáte luxusnější vzhled tiskovin i jejich mnohem vyšší odolnost. A to jsou velké plusy, co říkáte?

Kdy laminaci využít?

Přemýšlíte, pro které konkrétní případy se laminace hodí?

Laminaci použijte například pro:

  • Laminované vizitky, navštívenky, hlavně s celobarevným potiskem – odolají poškrábání, oděru barvy.

  • Jídelní lístky – menu opatřené laminací vydrží i časté používání hosty restaurace, bistra, bufetu. Pokud se ušpiní, snadno je očistíte vlhkým hadříkem.

  • Zalaminované návody, postupy, grafy, mapky – jsou-li umístěné ve výrobní hale, odolají lépe prachu a úklidová služba je může otřít vlhkým hadrem. Pro takové případy doporučujeme laminování do kapsy a připevnění oboustrannou samolepkou nebo magnety.

  • Mapky a mapy – opatřené slabou laminací vydrží během používání venku i lehčí deštík.

V Tiskárně Apromotion laminujeme do formátu 38 × 66 cm, zalaminujeme i formát SRA3, potištěný papír A3 „na spad“, až do krajů.

Podívejte se na video, jak laminátor funguje.

 

Pár tipů k laminaci od šéfgrafika

Připravujete návrh tiskovin, které si budete přát zalaminovat? Může se hodit pár tipů od šéfgrafika, na co si dát pozor:

  • V návrzích nepoužívejte 400% barvu (100% K + 100% C + 100% M + 100% Y) , černá by měla být tištěna jen černým tonerem, tedy bez přídavku dalších barev, jinak tiskárna nanese silnou vrstvu toneru a laminovací fólie pak k papíru hůře přilne.

  • Může být lepší laminovat papíry od gramáže 200 g/m2 výše.

  • Hodně strukturované papíry se laminují velice těžko, pro laminované tiskoviny si vyberte raději hlazené papíry.

Poradíme vám, který typ papíru se pro vaši tiskovinu hodí.

Nechte si spočítat cenu laminovaných tiskovin, získejte luxusní a odolné vizitky, letáky, jídelníčky.